Owocowa sałata

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podczas wędrówki po zatłoczonych alejkach marketu wpadł mi do głowy przepis na ciekawą i zdrową sałatkę. Na koniec roku ją zrobiłem, więc z początkiem nowego dziele się przepisem z Wami by w nowy rok wejść z odrobiną witamin :)

  • 40 min

Składniki:

  • Miks sałat 100g (ja dałem Flamenco) - szpinak, rukola, botwinka, batawska zielona i czerwona.
    Kapusta pekińska 1/2 małej lub 1/3średniej
    Zielony grapefruit - 2szt.
    Czerwony grapefruit 2 szt.
    Pomarańcze 3 szt.
    Mandarynki 4-5szt.
    Posiekane migdały 100g.
    Limonka 1szt.
    Miód 4 łyżeczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Owocowa sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy. Kapustę pekińską siekamy na średniej wielkości kawałki i również nie szczędzamy jej kąpieli.
  • 2. Grapefruity obieramy ze skorki i błonek, podobnie postępujemy z resztą owoców (dokładność zależy tutaj od nas samych :))
    Podzielone na kawałki owoce mieszamy z sałatami i kapustą.
  • 3. Posiekane migdały prażymy na "suchej" patelni na średnim ogniu aż do uzyskania brązowego koloru. Migdały mieszamy, żeby nam się nie przypaliły. Po uprażeniu dodajemy do reszty składników i mieszamy.
  • 4. Miód rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy sok z limonki - mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.
  • 5. Przed samym podaniem polewamy całość uzyskanym płynem z miodu i limonki.

    ***SMACZNEGO.

Porady

Ilość miodu czy limonki zależy od słodkości owoców i naszych preferencji smakowych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować