Diabelskie krewetki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chciałbym podzielić się z wami moim nowym przepisem na „diabelskie krewetki”, a diabelskie z racji swojego wyrazistego, dość ostrego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400g krewetek (najlepiej świeżych)
    250g świeżego szpinaku
    300g makaronu z czosnkiem niedźwiedzim (dostępny np. w Lidl-u)
    100g serka topionego naturalnego
    5 ząbków czosnku
    1 papryka chili
    Pęczek pietruszki zielonej
    2 limonki
    Ok 15 sztuk zielonych oliwek
    Oliwa, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Diabelskie krewetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyścimy krewetki – obieramy z łupinki, rozcinamy (dość płytko) grzbiet i usuwamy czarną „niteczkę”
    Oczyszczone krewetki wkładamy do pojemnika i zasypujemy je drobno posiekaną pietruszką, czosnkiem i papryką chili. Całość zalewamy sokiem wyciśniętym z 2 limonek oraz solimy i pieprzymy według uznania. Po wymieszaniu całości odstawiamy pod przykryciem na minimum godzinkę i robimy sobie kawę ;)
  • 2. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie, a odcedzamy gdy będzie jeszcze jędrny, lekko twardy czyli al dente.
    Jednocześnie umyty szpinak (mokre liście) wraz z serkiem topionym, posiekanymi oliwkami w plastry i szczyptą soli dusimy na patelni pod przykryciem (bez tłuszczu). Gdy zacznie osiągać stan zielonej „papki” odstawiamy.

  • 3. Mamy gotowy szpinak, a makaron „dochodzi” więc czas na krewetki.

    Na nieco rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy dajemy krewetki wraz z marynatą, w które j się pławiły (czas smażenia zależy od ich wielkości, nie należy tutaj przesadzać ponieważ staną się twarde).
  • 4.
    Gotowe krewetki wykładamy na talerz, obok których kładziemy słuszną porcję makaronu wraz z dodatkiem nieco odsączonego szpinaku.
    „Sok”, który powstał podczas gotowania szpinaku przelewamy na patelnię z marynatą po krewetkach i całość na małym ogniu mieszamy aż do połączenia składników.
    Uzyskujemy w ten sposób niebanalny sos, którym okraszamy nasze danie.

Porady

Jeśli nie przepadasz za ostrą kuchnią radzę dodać pół papryki chili ;) Przepis powstał w tym roku i jest pierwszy raz publikowany ;), mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Krewetki Makaron Szpinak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować