Schab duszony z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To smakowity przepis na pyszny obiad. Schab wychodzi miękki i naprawdę pyszny a dodatkowo mamy wraz z nim wspaniały pieczarkowy sosik idealny do polania ziemniaczków, kaszy, ryżu czy klusek.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    0,5 kg pieczarek
    sól, pieprz
    cząber
    mąka
    1 duża cebula lub 2 średnie
    olej
    około szklanki wody 250 ml
    1-2 ząbki czosnku

    dekoracja:

    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Bitki

Schab duszony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w ok 1,5 cm plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy plaster oprószamy sola i pieprzem z obu stron a następnie obtaczamy go z obu stron w mące. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem odkładamy na bok a na środek patelni dajemy plastry schabu które podsmażamy z obu stron. Następnie wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy cząbrem, zakrywamy pokrywką i dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy w smaku czy nie potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować