Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i bardzo smaczna sałatka. Bardzo wyrazista w smaku. Można podać ze świeżym i chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięs. Sprawdzi się na różnych imprezach, ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    1 średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    1 łyżka majonezu
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    oregano suszone według uznania
    bazylia suszona według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody, a następnie zimne kroimy w dowolną kostkę.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 3. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy czosnek i mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • 4. Ziemniaki i cebulę mieszamy dokładnie z sosem. Sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki przegryzły się.
  • 5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzie 4 porcje, ale można podwoić składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować