Sałatka zielona z dodatkiem młodych liści mniszka, czosnku niedźwiedziego, smażonego sera halloumi i chipsów z szynki parmeńskiej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ruch to zdrowie, ale nie tylko jak się okazuje, to również pyszna kolacja. Szybki spacer i powolne zbieranie smacznych liści i kwiatów okazało się inspiracją do zrobienia niebanalnej sałatki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garście mixu sałat
    mała garść liści mniszka
    kilka liści czosnku niedźwiedziego
    6 pomidorków koktajlowych
    1 ser halloumi
    4 plastry szynki parmeńskiej
    dobra oliwa
    sok z cytryny
    pieprz do przyprawienia halloumi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Szynki

Sałatka zielona z dodatkiem młodych liści mniszka, czosnku niedźwiedziego, smażonego sera halloumi i chipsów z szynki parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałaty, liście i pomidory myjemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach. Na patelni podsmażamy z obu stron plastry szynki parmeńskiej , tak aby stały się chrupiące. Gdy chipsy są gotowe ściągamy je z patelni i odkładamy na talerzyk, aby przestygły. Na tej samej patelni przygotujemy smażony ser halloumi. Musimy go pokroić w centymetrowe plastry i lekko przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Możemy na patelnię dodać kilka kropli oleju smakowego na bazie ulubionych ziół i cytryny. Ser podsmażamy również z obu stron.
    Gorące kawałki sera przekładamy na przygotowane talerze z sałatą, dodajemy chipsy z szynki i na koniec polewamy dobrą oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Talerze dekorujemy jadalnymi kwiatami mleczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować