Ruch to zdrowie, ale nie tylko jak się okazuje, to również pyszna kolacja. Szybki spacer i powolne zbieranie smacznych liści i kwiatów okazało się inspiracją do zrobienia niebanalnej sałatki.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże garście mixu sałat
mała garść liści mniszka
kilka liści czosnku niedźwiedziego
6 pomidorków koktajlowych
1 ser halloumi
4 plastry szynki parmeńskiej
dobra oliwa
sok z cytryny
pieprz do przyprawienia halloumi
Sałatka zielona z dodatkiem młodych liści mniszka, czosnku niedźwiedziego, smażonego sera halloumi i chipsów z szynki parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty, liście i pomidory myjemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach. Na patelni podsmażamy z obu stron plastry szynki parmeńskiej , tak aby stały się chrupiące. Gdy chipsy są gotowe ściągamy je z patelni i odkładamy na talerzyk, aby przestygły. Na tej samej patelni przygotujemy smażony ser halloumi. Musimy go pokroić w centymetrowe plastry i lekko przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Możemy na patelnię dodać kilka kropli oleju smakowego na bazie ulubionych ziół i cytryny. Ser podsmażamy również z obu stron.
Gorące kawałki sera przekładamy na przygotowane talerze z sałatą, dodajemy chipsy z szynki i na koniec polewamy dobrą oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Talerze dekorujemy jadalnymi kwiatami mleczu.
Komentarze