Przedstawiam przepis na prostą, sycącą, kolorową i szybką sałatkę z zupek chińskich. Idealna na spotkania rodzinne, święta i nie tylko. Przepis otrzymałam od moich dobrych znajomych, bardzo nam posmakowała, polecam!
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
pierś z kurczaka
3 zupki chińskie o dowolnym smaku
biała część pora
1 czerwona papryka
ogórek zielony
puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pęczek koperku
olej do smażenia
Sałatka z zupek chińskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Makaron pokruszyć do miski, zalać wrzątkiem tak, żeby przykryła makaron. Miskę z makaronem przykryć talerzykiem, odstawić na 5 minut. Makaron musi wchłonąć całą wodę. Paprykę, ogórka umyć, obrać i drobno pokroić. Pora umyć, posiekać drobno, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Koperek umyć i drobno posiekać.
2.Do gotowego makaronu dodać wszystkie składniki oprócz czosnku i koperku. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby smaki się połączyły. Przygotować sos do sałatki. Połączyć razem jogurt, majonez, koperek i czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa połączyć dokładnie z sosem, schłodzić w lodówce, sałatka gotowa.
Komentarze