Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tuńczyk w oliwie ma wyjątkowy, wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z chrupiącą sałatą i warzywami. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże liście sałaty lodowej
    1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
    1 średni pomidor
    1/4 ogórka wężowego
    1/2 czerwonej papryki
    2 łyżki zielonych oliwek
    1 mała cebula
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Dressing:
    4 łyżki oliwy z oliwek (z tuńczyka)
    1 łyżka wody
    1/2 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    2 łyżeczki miodu
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatkę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć z oliwy, oliwę zachować. Ogórka pokroić na plasterki, pomidora na ósemki, paprykę na paski, cebulę w cienkie piórka. Oliwki odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerzu, dodać pomidory, paprykę, ogórka, oliwki, cebulę i tuńczyka. Posypać słonecznikiem i polać dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować