Tuńczyk w oliwie ma wyjątkowy, wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z chrupiącą sałatą i warzywami. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
4 duże liście sałaty lodowej
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
1 średni pomidor
1/4 ogórka wężowego
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki zielonych oliwek
1 mała cebula
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek (z tuńczyka)
1 łyżka wody
1/2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżeczki miodu
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatkę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć z oliwy, oliwę zachować. Ogórka pokroić na plasterki, pomidora na ósemki, paprykę na paski, cebulę w cienkie piórka. Oliwki odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerzu, dodać pomidory, paprykę, ogórka, oliwki, cebulę i tuńczyka. Posypać słonecznikiem i polać dressingiem.
Komentarze