To pyszny pomysł na ciekawą sałatkę, którą raz dwa możemy przyrządzić. Mało kto wie, że można jeść surowe pieczarki które są w smaku lekko słodkawe a ich niewielki dodatek do sałatki świetnie ją uzupełniają.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 garście poszarpanej sałaty lodowej
1 średniej wielkości pomidor
garść pokrojonego kabanosa
1-2 świeże surowe pieczarki
1 mała surowa marchewka
1/2 małej czerwonej cebuli
odrobina rzeżuchy
dresing:
2 łyżki zimnej przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
Sałatka z surowymi pieczarkami i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoiczka dajemy wszystkie składniki dresingu - zakręcamy i wstrząsamy by się wszystko ładnie połączyło.
Na talerz układamy sałatę, pokrojonego w ćwierki pomidora, pokrojone w plasterki kabanosy, pokrojoną cebulkę czerwoną, cieniutkie plasterki surowych pieczarek, paseczki z surowej marchewki, oraz rzeżuchę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dresingiem i gotowe.
Komentarze