Sałatka z rzodkiewek i ogórka w sosie jogurtowo-majonezowym

5 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka sałatka wiosenna, którą możemy przygotować zarówno jako dodatek do wytrawnych śniadań i kolacji, jak i dodatek obiadowy. Tylko dwa składniki, odrobina zieleniny i lekki sos, a tyle radości z chrupania :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży ogórek sałatkowy ok. 300 g
    1 duży pęczek rzodkiewek ok. 300 g
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    2-3 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego lub koperku
    1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1-2 łyżki octu winnego
    szczypta cukru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka wiosenna

Sałatka z rzodkiewek i ogórka w sosie jogurtowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, ogórek dodatkowo obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką, chyba że jest mała to kroimy w cienkie plasterki.
    Pokrojone ogórki solimy, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na ok. 7 minut, aż puszczą sok. Po odciśnięciu łączymy z rzodkiewką. W misce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy cebulę, zieleninę i doprawiamy do smaku. Warzywa polewamy sosem, mieszamy i skrapiamy octem winnym.
    Sałatka najlepiej smakuje po krótkim schłodzeniu w lodówce.

Porady

Do sałatki użyłam soli z czosnkiem niedźwiedzim, ale oczywiście zwykła sól będzie jak najbardziej wystarczająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować