Sałatka z roszponki z boczkiem i grillowaną brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka sałatka z kilku składników, w której słodka, grillowana brzoskwinia wspaniale komponuje się ze słonym boczkiem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) opakowanie roszponki (ok. 120 g)
    2) awokado
    3) 3 brzoskwinie
    4) 250 g wędzonego boczku
    5) 6 łyżek pestek słonecznika
    6) olej do smażenia
    7) sok z połowy cytryny
    Sos:
    1) 2 łyżki octu figowego
    2) 2 łyżki oliwy
    3) 2 łyżki wody
    4) łyżka miodu
    5) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponki z boczkiem i grillowaną brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, a gdy będzie gotowy zdejmujemy go z patelni.
  • 2. Brzoskwinie kroimy w ósemki albo grube plasterki i podsmażamy kilka chwil na tej samej patelni, na której smażył się boczek.
  • 3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 4. Awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny
  • 5. Składniki na sos mieszamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 6. Na talerzu układamy roszponkę, na niej plasterki boczku i awokado oraz grillowaną brzoskwinię i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Boczek Brzoskwinie Roszponka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować