Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Skoro mamy sezon na cytrusy, to postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam lekką i pyszną sałatkę z roszponki z dodatkiem szynki parmeńskiej, soczystego pomelo i słodkich bakalii. Smakowała wyśmienicie. Polecam np. na lekką kolację lub drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) 100 g roszponki
    2) pomelo
    3) 80 g szynki parmeńskiej
    4) 100 g orzechów włoskich
    5) garść płatków migdałów
    6) 60 g suszonej miechunki
    7) garść suszonej żurawiny
    sos:
    8) sok z cytryny
    9) sok z pomarańczy
    10) 2 łyżki musztardy
    11) 80 ml oleju
    12) 2-3 łyżki miodu
    13) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomelo obieramy ze skóry, usuwamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Płatki migdałów oraz orzechy chwilę prażymy na suchej patelni.
  • 4. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sok pomarańczy, 2-3 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy suszoną miechunkę, suszoną żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować