Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem

4.42 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i kolorowa sałatka, którą możemy przygotować w kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) 150 g łososia wędzonego na zimno
    2) ok. 120 g roszponki
    3) awokado
    4) puszka kukurydzy
    5) 50 g pestek słonecznika
    Sos:
    1) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
    2) 1 łyżka octu jabłkowego
    3) sól, pieprz czarny
    4) łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.42 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia i awokado kroimy w małe plasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy.
  • 2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem.
  • 4. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś Roszponka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować