Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni

4.78 (9 ocen)

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna sałatka z podsmażoną kiełbasą, roszponką, czerwoną papryką, winogronem i serem grana padano.
Do sałatki użyłam kiełbasy Knackerwurst, krórą możemy zastąpić np. dobrą kiełbasą parzoną, szynką parmeńską czy chudym boczkiem-nadają się idealnie do tej sałatki.

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g roszponki
    10 plasterków kiełbasy
    1/2 czerwonej papryki szpiczastej
    garstka winogron czerwonych
    4-6 cienkich plasterków sera grana padano
    olej do podsmażenia kiełbasy

    2 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy z miodem i gorczycą
    1-2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos do sałatki

Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oliwy, octu i musztardy robimy dressing, doprawiamy do smaku.

    Warzywa i winogrono myjemy, osuszamy. Paprykę kroimy w krążki lub drobniej, ser w cienkie plasterki.

    Na talerzach układamy roszponkę, po bokach paprykę czerwoną, na środku winogrono i ser. Na końcu przygotujemy kiełbasę - serwowana będzie na ciepło.

    Kiełbasę kroimy pod skosem na około 4 mm plasterki. Możemy każdy plaster naciąć na brzegach, 4-5 krótkich nacięć, które w trakcie pieczenia kiełbasy utworzą ciekawy kształt. Kiełbasę podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, krótko z obu stron, do ładnego zrumienienia.

    Talerze z sałatą dekorujemy zrumienioną kiełbasą. Na końcu całość skrapiamy sosem.

    Smacznego :)

Porady

Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować