Sałatka z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
2.Po 2 godzinach przekładamy warzywa do słoików.
Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Komentarze