Sałatka z ogórkiem i papryką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna jako dodatek do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 10 kg ogórków
    • 2 kg papryki czerwonej
    • 1 kg marchwi
    • 6 sztuk cebuli
    • 6 ząbków czosnku
    • 3 łyżki soli
    Składniki na zalewę:
    • 2 szklanki cukru
    • 3 szklanki octu 10%
    • 2 szklanki oleju
    • 4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
    Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
    Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
    Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
  • zalewa 2. Po 2 godzinach przekładamy warzywa do słoików.
    Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
    Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
    Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
  • ogórki 3. Gotowe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować