Sałatka z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
2.Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.
3.Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę..
4.Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Komentarze