Sałatka z ogórkiem i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej przyprawie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    • 10 kg ogórków
    • 2 kg papryki czerwonej
    Składniki na zalewę:

    • 3 szk. cukru
    • 20 szk. wody
    • 4 szk. octu 10%
    • 6 łyżek soli
    • 1 opakowanie kurkumy
    Składnik do każdego słoika:
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 plastry cebuli
    • ½ łyżeczki gorczycy
    • 3 ziarna pieprzu
    • 3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.
    Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
  • warzywa 2. Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.
  • warzywa 3. Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę..
  • zalewa 4. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
    Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
    Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
  • ogórki 5. Gotowe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konserwowe ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować