Jestem bardzo zadowolona z tego dania. Słodko słone smaki przeplatają się nawzajem . Wątróbka wspaniale z nimi smakuje, do tego pikantna rukola. Spróbujcie sami.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
na 2 porcje
300 gram drobiowej wątróbki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki octu ( u mnie malinowy) może być sherry
2 garście rukoli
2 ząbki czosnku
1-2 szt gotowany lub pieczony burak
1/2 sztuki granatu lub świeże maliny
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka miodu np. akacjowego
tymianek
Sałatka z miodową wątróbką na ciepło lub zimno z burakami i granatem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć osuszyć i usunąć ewentualne żyłki. Rozgrzać na patelni oliwę i na średnim ogniu smażyć wątróbki. Przerzucić na drugą stronę. Pokroić buraka na ósemki. Kiedy wątróbka obsmaży się zwiększyć temperaturę, dodać czosnek ( który z aromatyzuje dodatkowo oliwę) wlać ocet i dodać buraki. Posolić i wkręcić pieprz oraz polać łyżeczką miodu.
Na talerzach rozłożyć rukolę. Położyć wątróbkę i buraki naprzemiennie. Polać sosem miodowo-octowym powstałym na patelni. Posypać owocami granatu lub malinami oraz tymiankiem. Jeśli masz orzechy włoskie też będą doskonałym chrupiącym dodatkiem.
Komentarze