Sałatka z miodową wątróbką na ciepło lub zimno z burakami i granatem.

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób

Jestem bardzo zadowolona z tego dania. Słodko słone smaki przeplatają się nawzajem . Wątróbka wspaniale z nimi smakuje, do tego pikantna rukola. Spróbujcie sami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • na 2 porcje

    300 gram drobiowej wątróbki
    sól i pieprz do smaku
    2-3 łyżki octu ( u mnie malinowy) może być sherry
    2 garście rukoli
    2 ząbki czosnku
    1-2 szt gotowany lub pieczony burak
    1/2 sztuki granatu lub świeże maliny
    2-3 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka miodu np. akacjowego
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z miodową wątróbką na ciepło lub zimno z burakami i granatem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć osuszyć i usunąć ewentualne żyłki. Rozgrzać na patelni oliwę i na średnim ogniu smażyć wątróbki. Przerzucić na drugą stronę. Pokroić buraka na ósemki. Kiedy wątróbka obsmaży się zwiększyć temperaturę, dodać czosnek ( który z aromatyzuje dodatkowo oliwę) wlać ocet i dodać buraki. Posolić i wkręcić pieprz oraz polać łyżeczką miodu.
    Na talerzach rozłożyć rukolę. Położyć wątróbkę i buraki naprzemiennie. Polać sosem miodowo-octowym powstałym na patelni. Posypać owocami granatu lub malinami oraz tymiankiem. Jeśli masz orzechy włoskie też będą doskonałym chrupiącym dodatkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować