Sałatka z marynowanym selerem i ogonówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogonówkę sparzyć: Zagotować w garnku wodę. Gdy zacznie wrzeć wkładamy ogonówkę, wyłączamy grzanie, przykrywamy garnek i zostawiamy ogonówkę w wodzie do wystygnięcia – ok. 2h. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody na ręcznik papierowy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Seler wyjmujemy ze słoika na sito i dokładnie płuczemy, odciskamy i wkładamy do ogonówki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę i dokładamy do miski, kukurydzę odsączamy i dokładamy do miski. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, i przyprawy – dokładnie mieszamy – przekładamy do słoika/miski i wstawiamy na noc do lodówki do przegryzienia. Na następny dzień musimy przemieszać sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze