Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą

4.5 (171 ocen)

Słodka marchewka i gotowana w zalewie cebula sprawiają, że sałatka ma słodko-kwaśny smak. Sprawdzi się jako przekąska, a także dodatek do dań czy kanapek

Składniki:


  • 0,5kg czerwonej cebuli,
    0,5kg marchewki,
    1 puszka groszku konserwowego,
    5 jajek ugotowanych na twardo,
    1 płaska łyżka musztardy,
    4 czubate łyżki majonezu,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki natki pietruszki,
    ZALEWA:
    1/4 szklanki octu,
    3/4 szklanki wody,
    1/2 łyżki soli,
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą 1. Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą 2. Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut).
  • Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą 3. Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą 4. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwona cebula Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować