Słodka marchewka i gotowana w zalewie cebula sprawiają, że sałatka ma słodko-kwaśny smak. Sprawdzi się jako przekąska, a także dodatek do dań czy kanapek
Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2.Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut).
3. Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Komentarze