Smaczna, pożywna sałatka, z wędzoną makrelą, warzyw, sosu i sera żółtego. Wystarczy za drugie śniadanie, a także jako przekąskę, czy kolację.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała makrela wędzona
3 ugotowane ziemniaki
3 kiszone ogórki
3/4 szklanki czerwonej fasolki z puszki
1 czerwona mała cebula
10 dag. żółtego sera
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku
Sałatka z makrelą pod żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszam. Odstawiam. Makrelę obieram ze skóry i ości, dzielę na mniejsze cząstki. Ziemniaki, cebule, ogórki kroję w kostkę. Ser trę na tarce o dużych oczkach. Na talerzu układam warstwy ogórków, ziemniaków, cebuli, fasoli , makreli, polewam sosem. Całość posypuję tartym serem. Ja do dekoracji użyłam świeżego koperku, ale każdy ma swój sposób dekoracji, proszę udekorować.
Komentarze