Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i rodzynkami

4.5 (193 ocen)

  • 15 min

Pożywna sałatka z komosą, piersią kurczaka i słodkim akcentem w postaci rodzynek, to świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 porcje):
    100 g rukoli
    2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
    10 pomidorków koktajlowych
    1 łodyga selera naciowego
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki pestek dyni
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    sól (do smaku)
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka soku z limonki lub cytryny
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Dressing:
    3 łyżki oleju sezamowego
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Pesto Przekąski

Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawi solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na łyżce oleju. Wystudzić.
    Rukolę ułożyć na talerzu, dodać ugotowaną, przestudzoną komosę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, pokrojony w plasterki seler naciowy i rodzynki. Posypać podprażonymi na suche patelni pestkami dyni i słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować