REKLAMA

Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami i sosem miodowo-musztardowym z nutką mięty

wyświetlono: 201 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Gdy zostanie mi trochę kaszy gryczanej z obiadu, często wykorzystuję ją do przygotowania sałatki. Tym razem proponuję pyszną sałatkę z kaszy gryczanej z pieczonymi warzywami, fetą i i sosem miodowo-musztardowym wzbogaconym o listki świeżej, aromatycznej mięty. Sałatka doskonała na drugie śniadanie lub na kolację.

opublikowany: 15.11.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) 100 g kaszy gryczanej
    2) 1-2 marchewki
    3) 1 duży burak
    4) 100 g fety
    5) garść listków roszponki lub rukoli
    6) tymianek suszony
    7) oliwa
    8) sól
    Sos:
    1) 4 łyżeczki musztardy
    2) 10 łyżek oleju
    3) 4 łyżeczki płynnego miodu
    4) pieprz czarny świeżo mielony
    5) pęczek mięty (ok. 8-10 gałązek)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu.
  • 2. Buraka i marchewkę obieramy. Buraka kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki, następnie skrapiamy oliwą i oprószamy suszonym tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i najpierw wstawiamy buraka i pieczemy około 20 minut, a następnie dodajemy marchewkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut.
  • 3. Przygotowujemy sos: Gałązki mięty drobno siekamy. Do miseczki przekładamy 10 łyżek oleju, 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz posiekaną miętę i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • 4. Do miski przekładamy kaszę gryczaną, upieczone warzywa, roszponkę i wszystko mieszamy z sosem. Na koniec posypujemy pokruszoną fetą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kokilka Kokilka

Sałatka z pomarańczą i sosem miodowo - musztardowym

Rewelacyjna, słodko-słona propozycja na zakończenie sezonu cytrusowego

kategoria: Sałatki opublikowany: 22.03.2014 | wyświetlono: 2446 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Dalia84 Dalia84

Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym

Danie dla wielbicieli wędzonego łososia

kategoria: Sałatki opublikowany: 14.04.2013 | wyświetlono: 11757 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE