Sycąca sałatka z kaszy gryczanej z warzywami

5 (185 ocen)

  • 40 min

To jeden z moich posiłków w pracy - nie znoszę zimnych kanapek popijanych herbatą czy kawą , a nie w moim guście są gotowe sałatki z cateringu

  • 40 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
    2 marchewki
    6 szalotek
    2 łyżki oliwy
    mały pęczek szczypiorku
    15 dag białej, szatkowanej kapusty
    ½ świeżego ogórka
    ½ zielonej, świeżej papryki
    2-3 podłużne pomidory
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz, cukier do smaku

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Sycąca sałatka z kaszy gryczanej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do wrzącej osolonej wody wsyp kaszę (wody powinno być 3 objętości kaszy) i gotuj
    2. na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę
    3. Marchewkę obierz i pokrój drobno- gotuj we wrzącej, posolonej wodzie z łyżeczką oleju przez 3 minuty
    4. Poszatkowaną białą kapustę gotuj we wrzącej osolonej i lekko zakwaszonej ( 1 łyżeczka soku z cytryny) 5-7 minut
    5. Rozdrobnij pozostałe warzywa
    6. Szalotkę drobno pokrój i zeszklij na oliwie
    7. Do gorącej kaszy dodaj wszystkie rozdrobnione warzywa i delikatnie wymieszaj
    8. Przygotuj dressing z soku z cytryny, oliwy, soli, cukru i pieprzu i polej sałatkę.
    9. Sałatka bardzo dobrze smakuje ze świeżymi pomidorami.

Porady

Marchew i biała, świeża kapusta powinny być zblanszowane, zwłaszcza o tej porze roku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować