Sałatka z buraków, kalarepki, kukurydzy i żółtego sera

0 (0 ocen)

Prosta i smaczna sałatka, idealna do obiadu. Podstawowe składniki świetnie się uzupełniają, a przyprawy nadają potrawie orientalnego i lekko pikantnego charakteru.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych, obranych buraków czerwonych (3 duże sztuki - przed ugotowaniem łącznie ok. 500 g)
    2 większe kalarepy (2 x 200 g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
    2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
    200 g żółtego sera
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    kolorowy pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Sok Przystawki Majonez

Sałatka z buraków, kalarepki, kukurydzy i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z buraków, kalarepki, kukurydzy i żółtego sera 1. Kalarepy obrać, pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia. Dodać szczaw, wlać sok z cytryny, wsypać curry oraz po szczypcie soli i cukru. Całość wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min, by kalarepa nieco zmiękła.
    Następnie do zawartości naczynia dołożyć osączoną kukurydzę, a także buraki i ser pokrojone w małą kostkę. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować