Prosta i smaczna sałatka, idealna do obiadu. Podstawowe składniki świetnie się uzupełniają, a przyprawy nadają potrawie orientalnego i lekko pikantnego charakteru.
Składniki:
400 g ugotowanych, obranych buraków czerwonych (3 duże sztuki - przed ugotowaniem łącznie ok. 500 g)
2 większe kalarepy (2 x 200 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
200 g żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka curry
sól do smaku
cukier do smaku
kolorowy pieprz mielony do smaku
Sałatka z buraków, kalarepki, kukurydzy i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepy obrać, pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia. Dodać szczaw, wlać sok z cytryny, wsypać curry oraz po szczypcie soli i cukru. Całość wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min, by kalarepa nieco zmiękła.
Następnie do zawartości naczynia dołożyć osączoną kukurydzę, a także buraki i ser pokrojone w małą kostkę. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
Komentarze