Ser halloumi idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy kilka minut na ogniu by nadać mu wspaniałego smaku. Do tego kilka dodatków i pyszna, sycąca sałatka gotowa.
Sałatka z grillowanym halloumi w musztardowym dessingu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki w mundurkach gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, osuszamy kroimy w ćwiartkę. Dodajemy łyżeczkę oliwy, dobrze obtaczamy. Grillujemy aż będą rumiane. Cebulę obieramy, kroimy w grube krążki, smarujemy oliwą, grillujemy do lekkiedo zarumienienia. Ser halloumi pokrojony w grube plastry kładziemy na ruszt grilla na około 1 minutę, przypiekamy z obu stron. Gotowe ziemniaki układamy na talerzu, dodajemy pokrojonego w plastry ugotowanego buraka, na wierzch kładziemy grillowany ser halloumi. Całość polewamy dressingiem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze