Trochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
1 szkl fasoli Piękny Jaś
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
rzeżucha do posypania
Sałatka z fasoli z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej wieczorem fasolę wypłukać i namoczyć w 1 l zimnej wody.
Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w piórka. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wlewamy olej rzepakowy, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze