Sałatka z fasoli z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Trochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 szkl fasoli Piękny Jaś
    puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    mała czerwona cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    rzeżucha do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasoli z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wieczorem fasolę wypłukać i namoczyć w 1 l zimnej wody.
    Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w piórka. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wlewamy olej rzepakowy, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Olej Rzeżucha Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować