Wyśmienita sałatka z perłowym kuskusem, pieczonym burakiem, gruszką i serem. Świetne połączenie słodkich, ostrych i słonych smaków. Sałatka idealne na lekką kolację lub pudełkowe śniadanie.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Kuskus perłowy - 100g
Burak pieczony - 1 szt
Gruszka - 1 szt
Ser z niebieską pleśnią - 100g
Sos:
Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
Ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
Sos ostry (a`la tabasco) - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 1 łyżka
Pieprz do smaku
Sałatka z burakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przepisie użyłam upieczonego już buraka - piekłam go przy okazji pieczenia ciasta ;). Jeśli przygotowujecie go specjalnie do sałatki to w zamkniętym naczyniu żaroodpornym pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Kuskus perłowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Gruszkę i ser kroimy w kostkę.
Składniki na sos łączymy.
Mieszamy kaszę, buraka, gruszkę i sos. Doprawiamy pieprzem i posypujemy pokrojonym serem.
Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.
Komentarze