Sałatka z burakiem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wyśmienita sałatka z perłowym kuskusem, pieczonym burakiem, gruszką i serem. Świetne połączenie słodkich, ostrych i słonych smaków. Sałatka idealne na lekką kolację lub pudełkowe śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kuskus perłowy - 100g
    Burak pieczony - 1 szt
    Gruszka - 1 szt
    Ser z niebieską pleśnią - 100g

    Sos:
    Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
    Sos ostry (a`la tabasco) - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy - 1 łyżka
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z burakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przepisie użyłam upieczonego już buraka - piekłam go przy okazji pieczenia ciasta ;). Jeśli przygotowujecie go specjalnie do sałatki to w zamkniętym naczyniu żaroodpornym pieczemy w 200 stopniach przez godzinę i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
    Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
    Kuskus perłowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Gruszkę i ser kroimy w kostkę.
    Składniki na sos łączymy.
    Mieszamy kaszę, buraka, gruszkę i sos. Doprawiamy pieprzem i posypujemy pokrojonym serem.
    Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Buraki Gruszki Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować