Sałatka z brokułem, morelami i orzechami

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z surowego brokuła jest  świeża, zdrowa, lekka i chrupiąca.
Polecam spróbować.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1/2  brokuła
    300 g dojrzałych moreli
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1/2 szklanki orzechów nerkowca
    sól i pieprz do smaku

    Sos do sałatki:
    1 łyżka pasty tahini
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1  łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu lub syropu kokosowego/syropu z agawy
    1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem, morelami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Brokuła podzielić na małe różyczki. Z każdej różyczki poobcinać twarde łodygi, a kwiaty brokuła posiekać na małe kawałeczki. Włożyć do miski. Łodygi zachować, na przykład na zupę.
    2. Morele umyć,  pozbawić pestek. Jeżeli owoce są duże, należy podzielić je na ćwiartki lub ósemki.
    3. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą.
    4. Orzechy grubo posiekać i zrumienić na patelni.
    5.Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem.
    6. Przygotować sos: w małym słoiczku wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
    Dobrze wymieszać .

Porady

wspaniale smakuje również z winogronami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować