Sałatka z batatem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świetna propozycja na lunch.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duży batat

    - pół małego kalafiorka

    - 2 garście świeżych liści szpinaku baby

    - 10 dużych pomidorków koktajlowych

    - pół szklanki kaszy kus kus

    - olej lniany, sól, pieprz do smaku

    - ew. resztki mięsa lub ryby z poprzedniego dnia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z batatem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieram i kroję w kawałeczki. Kalafior myję, oddzielam różyczki. Wszystko razem gotuję do miękkości- patrzcie, żeby się kalafior nie rozgotował. Kaszę zalewam wrzątkiem ( 1 cm nad powierzchnię kaszy ) i zostawiam na 3 minuty do wchłonięcia wody. W tym czasie myję pomidorki i kroję je na 4 części. Do kaszy wrzucam wszystkie składniki i mieszam. Możecie poczekać na ostudzenie albo wymieszać na ciepło - w każdej wersji będzie smaczne. Na koniec dodajemy olej lniany i przyprawy do smaku. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem resztek mięsa lub ryby z dnia poprzedniego - ja dodałam odrobinę kurczaka ale może być też w wersji jarskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Szpinak Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować