Sałatka śledziowa z batatem i gotowaną fasolą

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Naprawdę dobra sałatka. Sałatki śledziowe zawsze cieszą się powodzeniem. Oprócz takich warzyw jak bataty, fasola jest jeszcze papryka, marchewka, cebulka, czyli dostępne produkty.
Olej lniany i ocet jabłkowy to samo zdrowie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe matiasy ok. 400 g
    duża marchew
    mała czerwona cebula
    czerwona papryka
    200 g białej fasoli
    2 bataty
    gruby szczypior ( jedna cebulka dymka )
    pieprz czarny świeżo mielony
    2 łyżki oleju lnianego
    2 łyżki octu jabłkowego
    sól do smaku
    koperek / piórka koperku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z batatem i gotowaną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Można 2 godziny, albo dłużej. Najlepiej spróbować jak śledzie są bardzo słone i jak bardzo słone mają pozostać. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić w kostkę.
    Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc. Ugotować w osolonej wodzie i pozostawić na sitku żeby się osuszyła.
    Bataty ugotować w osolonej wodzie, w mundurkach. Obrać pokroić w kostkę.
    Cebulkę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać.
    Obraną, surową marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    Z papryki usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
    Do salaterki włożyć przygotowane produkty i dokładnie wymieszać.
    Dodać ocet jabłkowy, olej lniany, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Jeszcze raz wymieszać.
    Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem, albo udekorować piórkami koperku.
    Sałatka gotowa, można zajadać.
    Smacznego.

Porady

Do sałatki, zamiast batatów można dodać ziemniaki. Można dodać fasolę z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować