Sałatka Szuba na pumperniklu

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Podana w ten sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6 płatów śledzi matiasów,
    2 średniej wielkości buraczki,
    2 cebule,
    4 ziemniaki,
    2 marchewki,
    5 jaj,
    opakowanie chleba pumpernikiel (250g),
    jogurt naturalny,
    sól,
    pieprz

    Dodatkowo:
    Szklanki i folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka szuba na pumperniklu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około 3 – 4 godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
    Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce.
    Cebulę obrać i drobno pokroić.
  • 3. Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy. Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki).
  • 4. Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować