Rosyjska Sałatka Śledziowa Szuba

5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Osobiście nie przepadam za śledziami, ale ta wersja sałatki śledzia pod futrem. Rosyjska Sałatka Śledziowa Szuba jest rewelacyjna.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g matiasów lub śledzi wiejskich ze słoika
    1 średnia cebula
    3 średnie ugotowane marchewki
    5 średnich ugotowanych ziemniaków
    5 średnich ugotowanych buraczków
    5 ugotowanych jajek
    majonez
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Rosyjska sałatka śledziowa szuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka. 1. Z racji tego,że nie przepadam za śledziami,jadam je od wielkiego dzwonu,na Wigilię z 2 razy w roku jak nas najdzie ochota.
    Miałam w słoiku zalane,wymoczone matiasy w oleju rydzowym ,oczywiście trochę przyprawiłam po swojemu,stały ok. tyg. można również użyć śledzi wiejskich ze słoika.
    Wyjęłam je z oleju,osuszyłam ręcznikiem papierowym,pokroiłam w kostkę,wymieszałam z drobno pokrojoną cebulą,i układałam na dnie salaterki lub kielichów,przesmarowałam warstwę śledzi z cebulką majonezem i starłam na tartce na małych oczkach ugotowaną marchewkę,na marchewkę starłam na dużych oczkach tarki warstwę ziemniaków,posypałam solą i pieprzem,posmarowałam majonezem,następnie położyłam warstwę buraczków,ja akurat nie gotowałam buraczków,bo miałam zaprawione swoje,także tylko wyjęłam ze słoika,buraczki smarujemy majonezem,ścieramy białka jajek na grubych oczkach tarki,przyprawiamy i na koniec ścieramy żółtka na drobnych oczkach tarki.
    Górę można posypać szczypiorkiem.

Porady

Polecam wersję w salaterce-mniej pracy jak w kielichach ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szuba sałatka śledziowa

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

szuba śledziowa

To może cię zainteresować