Rosyjska sałatka śledziowa szuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z racji tego,że nie przepadam za śledziami,jadam je od wielkiego dzwonu,na Wigilię z 2 razy w roku jak nas najdzie ochota.
Miałam w słoiku zalane,wymoczone matiasy w oleju rydzowym ,oczywiście trochę przyprawiłam po swojemu,stały ok. tyg. można również użyć śledzi wiejskich ze słoika.
Wyjęłam je z oleju,osuszyłam ręcznikiem papierowym,pokroiłam w kostkę,wymieszałam z drobno pokrojoną cebulą,i układałam na dnie salaterki lub kielichów,przesmarowałam warstwę śledzi z cebulką majonezem i starłam na tartce na małych oczkach ugotowaną marchewkę,na marchewkę starłam na dużych oczkach tarki warstwę ziemniaków,posypałam solą i pieprzem,posmarowałam majonezem,następnie położyłam warstwę buraczków,ja akurat nie gotowałam buraczków,bo miałam zaprawione swoje,także tylko wyjęłam ze słoika,buraczki smarujemy majonezem,ścieramy białka jajek na grubych oczkach tarki,przyprawiamy i na koniec ścieramy żółtka na drobnych oczkach tarki.
Górę można posypać szczypiorkiem.
Porady
Polecam wersję w salaterce-mniej pracy jak w kielichach ;-)
Komentarze