REKLAMA

Sałatka śledziowa z buraczkami

wyświetlono: 3929 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Słodkie buraczki i kwaśna sałatka to idealne połączenie smakowe.

opublikowany: 29.12.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:


  • 2 płaty śledziowe marynowane
    0,5 jabłka
    2 ogórki konserwowe
    2 ziemniaki
    0,5 puszki groszku konserwowego
    2 większe ugotowane buraczki*
    0,5 cebuli
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany 18% gęstej
    sól, pieprz, cukier do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić.
    Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
    Na półmisku układać kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekorować groszkiem i zieloną pietruszką.

Porady

* Ja kupiłam ugotowane już buraczki hermetycznie zapakowane po 3 sztuki. W sklepie znanej sieciówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE