PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874sałatka śledziowa z buraczkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/93/37af4a5912316cd7d6f0e8881fc7337c0aeecaba.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-sledziowa-z-buraczkami-7
5 płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju)
1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi)
1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku
3 średnie ziemniaki
1 średnie jabłko
3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowe
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany 12%
0,5 pęczka szczypiorku
3 średnie buraki
sól
sok z cytryny
cukier
Sposób przygotowania przepisu:
sałatka śledziowa z buraczkami
1.
Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować.
2.
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę.
W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy.
Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze