Obowiązkowa sałatka na Wigilię, ale nie tylko... Szybka, prosta, dekoracyjna. a przede wszystkim ogromnie smaczna :)
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
5 płatów filetów śledziowych (mogą być takie z zalewy octowej, jak i z oleju)
1 mała fioletowa cebula (lub 2 łyżki cebulki ze śledzi)
1 mała lub 0,5 standardowej puszki groszku
3 średnie ziemniaki
1 średnie jabłko
3 średnie ogórki kiszone lub 4 konserwowe
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany 12%
0,5 pęczka szczypiorku
Sałatka śledziowa z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować.
2.Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę.
Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę.
W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy.
Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Komentarze