Sałatka z zaparzanych grzybów, świeżej marchewki, soczystej czerwonej papryki oraz chrupiących prażonych orzeszków ziemnych. Korzenna i aromatyczna – stanowi świetny dodatek do obiadu lub w sam raz na lekką przekąskę.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonych pieczarek
1 duża czerwona papryka (250 g)
150 g obranej marchewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g łuskanych orzechów ziemnych
3 – 4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
wrzątek do sparzenia pieczarek
Sałatka pieczarkowa z papryką, marchewką i prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki podzielić na małe cząstki, zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 min, po czym odcedzić i wystudzić. Grzyby przełożyć do miski. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. Dołożyć natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni i grubo posiekane fistaszki, wlać sok z cytryny, wsypać owoce kolendry, nasiona kozieradki, cynamon i imbir. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Komentarze