Sałatka pieczarkowa z papryką, marchewką i prażonymi fistaszkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z zaparzanych grzybów, świeżej marchewki, soczystej czerwonej papryki oraz chrupiących prażonych orzeszków ziemnych. Korzenna i aromatyczna – stanowi świetny dodatek do obiadu lub w sam raz na lekką przekąskę.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża czerwona papryka (250 g)
    150 g obranej marchewki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g łuskanych orzechów ziemnych
    3 – 4 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    wrzątek do sparzenia pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pieczarkowa z papryką, marchewką i prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pieczarkowa z papryką, marchewką i prażonymi fistaszkami 1. Pieczarki podzielić na małe cząstki, zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 min, po czym odcedzić i wystudzić. Grzyby przełożyć do miski. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. Dołożyć natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni i grubo posiekane fistaszki, wlać sok z cytryny, wsypać owoce kolendry, nasiona kozieradki, cynamon i imbir. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować