Sałatka na cieście pieczarkowym ze szpinakowymi roladkami i kremowym paprykowym przełożeniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Sałatka tort - czemu nie! Na imprezę do wędlinki zamiast pieczywa jak znalazł.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • PIECZARKOWY SPÓD:

    6 jaj
    150 g pieczarek
    220 g bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka siemienia lnianego
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu


    CIASTO SZPINAKOWE:

    5 jaj
    160 g szpinaku mrożonego
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka octu


    SEREK Z PAPRYKĄ:

    500 g serka śmietankowego kanapkowego
    1 czerwona papryka
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 łyżeczki majeranku
    odrobina gałki muszkatołowej
    sól


    FARSZ DO ROLADKI:

    200 g serka śmietankowego kanapkowego
    80 g cieciorki konserwowej
    1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka na cieście pieczarkowym ze szpinakowymi roladkami i kremowym paprykowym przełożeniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIECZARKOWY SPÓD:
    Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Jajka ubić z solą na gładką i puszystą masę, dodać siemię lniane, bułkę tartą, proszek oraz starte pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą tortownicy /21 cm/. Piec ok 30 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
    CIASTO SZPINAKOWE:
    Białka z solą ubić na sztywno.
    Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, zmiksować.
    Szpinak rozmrozić, zblendować na gładki krem, dodać do masy jajecznej o dokładnie połączyć.
    Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
    Cienką warstwę ciasta wlać do tortownicy /21cm/, resztę przelać na blaszkę /20x30/. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu biszkopt prostokątny wyciągnąć na wilgotną ściereczkę i zawinąć w roladę. Zostawić do wystudzenia.
    SEREK Z PAPRYKĄ:
    Paprykę umyć, pokroić w drobniutką kosteczkę.
    Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie połączyć ze sobą.
    FARSZ DO ROLADKI:
    Serek wymieszać z ugotowanym groszkiem i odsączoną ciecierzycą, zblendować na gładki krem, dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać.
    Roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym farszem i ponownie zawinąć. Pokroić na 12 równych części.
    Ciasto pieczarkowe posmarować połową serka paprykowego.
    Na wierzchu ułożyć roladki szpinakowe.
    Przykryć drugą częścią masy serowo - paprykowej.
    Na wierzch dać ciasto szpinakowe.
    Schłodzić.


    INSPIRACJA: kolorowyprzepisownik.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować