Sałatka na cieście pieczarkowym ze szpinakowymi roladkami i kremowym paprykowym przełożeniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIECZARKOWY SPÓD:
Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubić z solą na gładką i puszystą masę, dodać siemię lniane, bułkę tartą, proszek oraz starte pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą tortownicy /21 cm/. Piec ok 30 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
CIASTO SZPINAKOWE:
Białka z solą ubić na sztywno.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, zmiksować.
Szpinak rozmrozić, zblendować na gładki krem, dodać do masy jajecznej o dokładnie połączyć.
Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Cienką warstwę ciasta wlać do tortownicy /21cm/, resztę przelać na blaszkę /20x30/. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt prostokątny wyciągnąć na wilgotną ściereczkę i zawinąć w roladę. Zostawić do wystudzenia.
SEREK Z PAPRYKĄ:
Paprykę umyć, pokroić w drobniutką kosteczkę.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie połączyć ze sobą.
FARSZ DO ROLADKI:
Serek wymieszać z ugotowanym groszkiem i odsączoną ciecierzycą, zblendować na gładki krem, dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać.
Roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym farszem i ponownie zawinąć. Pokroić na 12 równych części.
Ciasto pieczarkowe posmarować połową serka paprykowego.
Na wierzchu ułożyć roladki szpinakowe.
Przykryć drugą częścią masy serowo - paprykowej.
Na wierzch dać ciasto szpinakowe.
Schłodzić.
Komentarze