Pożywna i jednocześnie lekka sałatka z kalafiora, świeżych warzyw i ziół oraz omletu z dodatkiem płatków jaglanych. Potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacyjne, czy też na piknik lub imprezową przekąskę.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
650 g oczyszczonych różyczek kalafiora
2 średnie pomidory (łącznie 280 g)
1 większa czerwona papryka (220 g)
100 g obranej marchewki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
woda do gotowania
Omlet:
6 jajek
4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki oliwy lub oleju
sól do smaku
Sałatka kalafiorowa z warzywami i jaglanym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać z dodatkiem płatków, oliwy/oleju oraz szczypty soli – pozostawić na 30 minut. Następnie z mieszanki upiec na rozgrzanej suchej patelni (średnica 24 cm) 2 omlety – na rumiano z obu stron.
2.W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli, włożyć kalafior i gotować około 5 minut. Różyczki osączyć, wystudzić i przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone na małe cząstki pomidory, pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę.
3.Dołożyć wystudzone i pokrojone na małe kawałki omlety, wsypać koperek, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i paprykę. Wlać sok z cytryny, dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze