Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka zdrowa i pożywna, dodatkowo ładnie i apetycznie prezentująca się na talerzu. Idealna na śniadanie, kolację lub przystawkę. W upalne dni zastąpi obiad, a i zachwyci gości na niejednym przyjęciu. Polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu brązowego
    800 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    200 g korniszonów
    1 większe jabłko (150 g)
    po 2 kopiaste łyżki posiekanych ziół – natki pietruszki, szczypiorku
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki majonezu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Omlet:
    5 jajek
    2 kopiaste łyżki posiekanej pokrzywy
    ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    oliwa lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem 1. Przygotować omlet – jajka rozbełtać z pozostałymi składnikami (pomijając oliwę/olej). Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i z przygotowanej masy usmażyć 2 rumiane omlety. Placki wystudzić, następnie pokroić na małe kawałki.
  • Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem 2. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    Do miski przełożyć ryż, dodać pokrojone w małą kostkę buraki, korniszony oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłko, wlać sok z cytryny – wymieszać.
  • Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem 3. Dołożyć omlet i posiekaną zieleninę – ponownie wymieszać. Na końcu dodać majonez oraz przyprawy do smaku i całość jeszcze raz wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować