Sałatka zdrowa i pożywna, dodatkowo ładnie i apetycznie prezentująca się na talerzu. Idealna na śniadanie, kolację lub przystawkę. W upalne dni zastąpi obiad, a i zachwyci gości na niejednym przyjęciu. Polecam!
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchego ryżu brązowego
800 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
200 g korniszonów
1 większe jabłko (150 g)
po 2 kopiaste łyżki posiekanych ziół – natki pietruszki, szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Omlet:
5 jajek
2 kopiaste łyżki posiekanej pokrzywy
¼ łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta chilli
sól do smaku
oliwa lub olej do smażenia
Ryżowa sałatka z buraczkiem i pokrzywowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować omlet – jajka rozbełtać z pozostałymi składnikami (pomijając oliwę/olej). Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i z przygotowanej masy usmażyć 2 rumiane omlety. Placki wystudzić, następnie pokroić na małe kawałki.
2.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Do miski przełożyć ryż, dodać pokrojone w małą kostkę buraki, korniszony oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłko, wlać sok z cytryny – wymieszać.
3.Dołożyć omlet i posiekaną zieleninę – ponownie wymieszać. Na końcu dodać majonez oraz przyprawy do smaku i całość jeszcze raz wymieszać.
Komentarze