Sałatka fińska rosolli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Sałatka ta jest serwowana w Finlandii podczas świąt Bożego Narodzenia. Można podawać ją np. ze śledziem. Zamiast majonezu do sałatki podawany jest sos na bazie śmietany.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
    3 ziemniaki,
    3 marchewki,
    2 ogórki konserwowe,
    1 cebula,
    1 jajko ugotowane na twardo.
    SOS:
    200 g gęstej śmietany 18%,
    1 łyżeczka białego octu winnego,
    1/2 łyżeczki cukru,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka fińska rosolli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchewki i ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Buraki gotuj osobno, a marchewki i ziemniaki razem, jednak ziemniaki wyjmij wcześniej, bo szybciej zrobią się miękkie. Po ugotowaniu warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj sos, całość dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była kremowa. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem lub nakładaj porcję sałatki, polej kleksem sosu i udekoruj posiekanym drobno jajkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować