Pulla - fińska chałka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Byłam bardzo ciekawa smaku kardamonu w cieście, nadaje mu lekko korzenny, bardzo przyjemny aromat. Chałka jest wspaniale puszysta, lekka i zniknęła błyskawicznie! Więcej na: chceupiec.blogspot.com!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
    7 g suchych drożdży
    szczypta soli
    50 g drobnego cukru
    pół łyżki zmielonego kardamonu
    6 płaskich łyżeczek mleka w proszku
    125 ml ciepłej wody (lub zamiast wody i mleka w proszku dać 125 ml mleka)
    2 małe roztrzepane jajka
    50 g masła
    40 g rodzynek

    ponadto:

    20 g płatków migdałów do posypania
    cukier do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Pulla - fińska chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, mlekiem w proszku i kardamonem. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do wymieszanych składników, ale uwaga: tylko 3/4, resztę zostawiamy do posmarowania przed pieczeniem. Wlewamy wodę, masło i wsypujemy rodzynki. Zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie wyjmujemy z miski, dzielimy na 3 równe części, każdą z nich formujemy w wałeczek i zaplatamy warkocz, zlepiając końce z obydwu stron i chowając je pod spód. Odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie smarujemy resztę jajek, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy na złoto, w 200 stopniach przez około 30 minut. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować