Sałatka "El Makarono"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Sałatka jest niezwykle smaczna, zdrowa i sycąca. Robi furorę na wszystkich spotkaniach towarzyskich. A do tego wygląda bardzo apetycznie;]

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g makaronu kolanka
    słoik zielonego pesto (185 g)
    pół opakowania sera pleśniowego (50 g)
    sałata rukkola
    kilka suszonych pomidorów
    gałązka pomidorów cherry
    garść pestek dyni
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Pesto Pasty

Sałatka "el makarono" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małej patelni i małym ogniu prażymy sezam i pestki dyni z miodem.
  • 2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej aby był al dente.
  • 3. W czasie gdy makaron się gotuje, kroimy ser pleśniowy i suszone pomidory w kosteczkę, pomidorki przecinamy na połówki. Rukkolę myjemy i suszymy.
  • 4. Gdy ugotowany i odcedzony makaron lekko ostygnie, przekładamy go do miski, w której następnie mieszamy go z pesto.
  • 5. Dodajemy ser pleśniowy, suszone pomidory, pestki dyni i sezam. Mieszamy, tak aby składniki równomiernie się rozłożyły.
  • 6. Na koniec dodajemy liście rukkoli i pomidory połówki pomidorów cherry. Delikatnie mieszamy.
  • 7. Sałatkę przekładamy do przezroczystej salaterki. Gotowe;)

Porady

Nie dodajemy od razu całego słoiczka pesto, tylko robimy to stopniowo. Przeważnie 3/4 słoiczka całkowicie wystarcza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Rukola Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować