Sałatka bawarska z kiełbasą

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka na letnią kolację. Wybornie smakuje właśnie w ciepłe dni, ze względu na kwaskowaty sos na bazie octu balsamicznego. Idealna na imprezy towarzyskie na świeżym powietrzu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dobrej, drobno mielonej kiełbasy,
    1 fioletowa cebula
    papryka kolorowa wg uznania; u mnie po dwie mini papryki: żółta, zielona i czerwona
    mały słoiczek mini kolb kukurydzy w zalewie
    mały słoik mini ogórków konserwowych
    2-3 łyżki dobrego oleju rzepakowego
    6 łyżek białego, delikatnego octu balsamicznego
    2 łyżki zalewy z kukurydzy
    1 łyżka słodkiej musztardy na bazie miodu
    szczypta cukru
    sól, pieprz czarny i cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ogórki konserwowe

Sałatka bawarska z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w cienkie piórka, ogórki, kukurydzę i papryki w plasterki. W misce łączymy wszystkie płynne składniki, dodajemy pokrojone składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest zbyt kwaśny - dodajmy odrobinę zimnej wody, jeśli wolimy kwaśniejszy - dodajmy octu lub wody z ogórków.
    Sałatkę schładzamy w lodówce i przed serwowaniem możemy posypać sałatkę ulubioną zieleniną.
    Smacznego.

Porady

Jeśli mamy możliwość kupić dobre, sprawdzone parówki ( z mięsa) to możemy użyć ich do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Kukurydza Papryka Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować