Sałatka z kiełbasą czyli austriacka Wurstsalat

4.51 (204 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka, idealna na letnie dni. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona z dodatkiem pieczywa.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kiełbasy parzonej ( oryginalnie Extrawurst lub Knacker )
    100 g sera gouda
    1/2 cebuli
    1/4 papryki żółtej
    6 mini ogórków konserwowych lub 2 większe ogórki
    3 łyżki delikatnego octu balsamicznego
    1 łyżka oleju sałatkowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (204 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka z kiełbasą czyli austriacka wurstsalat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i ser układamy plasterek na plasterku i kroimy w dość cienkie paski, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy w misce z dodatkiem przypraw, oleju i octu. Możemy dodać świeży szczypiorek czy cebulkę dymkę.
    Sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce, poczekać aż składniki się przegryzą.

Porady

Do sałatki możemy użyć włoskiej Mortadelli czy innej dobrej wędliny parzonej. Oryginalnie najczęściej sałatkę robi się z austriackiej Extrawurst, która jest wykonana z wołowiny i wieprzowiny, z dodatkiem bekonu i czosnku. Inną popularną kiełbasą używaną do tej sałatki jest Knackerwurst, wyróżniającą się kruchością i specyficznym smakiem, wyglądem przypominająca polskie grube parówki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować