Sałata dębolistna z jajkiem, pomidorem, mozzarellą, orzechami brazylijskimi i olejem dyniowym

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu. Jest też bardzo smaczna i zdrowa. Robię ja bardzo często, zazwyczaj na kolację. Może być tez fajnym pomysłem na lekki obiad. Dodatek oleju dyniowego oraz czubricy zielonej urozmaica i nadaje jej ciekawszy smak.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    kilka małych żółtych i czerwonych pomidorków,
    małe kulki mozzarelli (ok 125g),
    1 mała cukinia,
    3-4 orzechy brazylijskie,
    2 łyżki słonecznika,
    1-2 łyżeczki czubricy zielonej,
    1-2 łyżki oleju dyniowego,
    1-2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorami,
    listki pietruszki (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata dębolistna z jajkiem, pomidorem, mozzarellą, orzechami brazylijskimi i olejem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę i pomidorki dokładnie myjemy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki.
    Cukinię kroimy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
    Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki, polewamy olejami i posypujemy czubricą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Olej Pomidor Sałata Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować