Sałata dębolistna z pieczonym kurczakiem, jajkiem, pomidorem i olejem dyniowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszna i zdrowa sałatka. Robię ją bardzo często. Idealna zarówno na lekki obiad jak i kolację. Olej dyniowy oraz czubrica zielona urozmaica i nadaje jej ciekawszy smak.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 1 duże lub 2 małe pieczone udka z kurczaka,
    • średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,
    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • kilka małych żółtych i czerwonych pomidorków,
    • małe kulki mozzarelli (ok 125g),
    • 1 mała cukinia,
    • mała czerwona cebula,
    • 2-3 orzechy brazylijskie,
    • 2 łyżki słonecznika,
    • 1-2 łyżeczki czubricy zielonej,
    • 1-2 łyżki oleju dyniowego,
    • 1-2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorami,
    • listki pietruszki (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałata dębolistna z pieczonym kurczakiem, jajkiem, pomidorem i olejem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę i pomidorki dokładnie myjemy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Cukinię kroimy. Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobina soli aby zmiękła. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
    Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki, polewamy olejami i posypujemy czubricą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować