Pyszna i zdrowa sałatka. Robię ją bardzo często. Idealna zarówno na lekki obiad jak i kolację. Olej dyniowy oraz czubrica zielona urozmaica i nadaje jej ciekawszy smak.
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
• 1 duże lub 2 małe pieczone udka z kurczaka,
• średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,
• 2 jajka ugotowane na twardo,
• kilka małych żółtych i czerwonych pomidorków,
• małe kulki mozzarelli (ok 125g),
• 1 mała cukinia,
• mała czerwona cebula,
• 2-3 orzechy brazylijskie,
• 2 łyżki słonecznika,
• 1-2 łyżeczki czubricy zielonej,
• 1-2 łyżki oleju dyniowego,
• 1-2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorami,
• listki pietruszki (opcjonalnie),
Sałata dębolistna z pieczonym kurczakiem, jajkiem, pomidorem i olejem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę i pomidorki dokładnie myjemy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Cukinię kroimy. Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobina soli aby zmiękła. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki, polewamy olejami i posypujemy czubricą. Smacznego!
Komentarze