Sakiewki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ:
grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i zagotować następnie przestudzić i pokroić w cienkie paski. Kapustę opłukać , odcisnąć i pokroić w kostkę . Następnie na patelni podgrzać olej i podsmażyć pieczarki dodać kapustę podsmażyć , przyprawić do smaku ostudzić.
CIASTO
Ciasto wyrobić z podanych składników.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. mały talerzyki odcisnął i odkroić nożem. Na środek każdego kółka kłaść 1-2 łyż. farszu . Brzegi ciasta zbieramy u góry zlepiając tak by powstały sakiewki. ułożyć na wysmarowaną blachę posmarować żółtkiem piec ok.25 minut . Podawać z sosem z grzybów suszonych
SOS:
grzyby zagotować ok 15 minut potem przekręcić przez maszynkę , roztopić masło wrzucić przekręcone grzyby podlać wodą dodać przyprawy gotować ok 3 minut na koniec dodać śmietanę.
Komentarze