Sakiewki z grzybami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa jest bardzo smaczna . Wygrałam drugie miejsce w konkursie kulinarnym tą przystawką.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag mąki
    20 dag masła
    2 żółtka
    2 łyż. śmietany
    sól
    FARSZ:
    2 łyż. oleju
    10 dag grzybów
    20 dag kapusty kiszonej
    pieprz
    SOS:
    5 dag grzybów suszonych
    1 łyż śmietany
    1łyż masła
    przyprawa uniwersalna pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sakiewki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i zagotować następnie przestudzić i pokroić w cienkie paski. Kapustę opłukać , odcisnąć i pokroić w kostkę . Następnie na patelni podgrzać olej i podsmażyć pieczarki dodać kapustę podsmażyć , przyprawić do smaku ostudzić.
    CIASTO
    Ciasto wyrobić z podanych składników.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. mały talerzyki odcisnął i odkroić nożem. Na środek każdego kółka kłaść 1-2 łyż. farszu . Brzegi ciasta zbieramy u góry zlepiając tak by powstały sakiewki. ułożyć na wysmarowaną blachę posmarować żółtkiem piec ok.25 minut . Podawać z sosem z grzybów suszonych
    SOS:
    grzyby zagotować ok 15 minut potem przekręcić przez maszynkę , roztopić masło wrzucić przekręcone grzyby podlać wodą dodać przyprawy gotować ok 3 minut na koniec dodać śmietanę.

Porady

Można jako dodatek podać z konfiturą żurawinową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować