Sakiewki z ciasta francuskiego z kaszą i grzybami

4.5 (183 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sakiewki stanowią świetną przystawkę a podane razem z sosem grzybowym mogą być również pomysłem na obiad.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
    ok. 500 g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
    opakowanie ciasta francuskiego
    1 cebula
    majeranek
    pieprz
    kostka bulionowa o smaku grzybowym
    jajko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Sakiewki z ciasta francuskiego z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • 2. Grzyby oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać grzyby. Podsmażyć ok. 15 minut. Podlać odrobiną wody, dodać kostkę grzybową, pieprz i majeranek. Dusić aż grzyby będą miękkie a woda odparuje.
    Dodać kaszę i wymieszać.
  • 3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości ok. 10 cm x 10 cm.
    Na każdy nałożyć wystudzony farsz i zakleić wywijając wszystkie cztery rogi do środka. Posmarować jajkiem i posypać majerankiem.
  • 4. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
    Podawać na ciepło z sosem grzybowym lub na zimno jako przystawkę.

Porady

Grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami. Jeśli zostaną nam sakiewki na drugi dzień możemy lekko zwilżyć wodą i odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Kasza Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować