PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Gulasz z żołądków w sosie pomidorowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/59/0cf53a15a890b87ac2fa3c2b98a782c9c70b27a1.jpeg27852000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gulasz-z-zoladkow-w-sosie-pomidorowym
1 kg żołądków drobiowych
2 średnie marchewki
5 dużych pieczarek
3 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
mąka do zaprawki
1 łyżka śmietany 18% do zup i sosów
Sposób przygotowania przepisu:
Gulasz z żołądków w sosie pomidorowym
1.
Żołądki myjemy i zalewamy taką ilością wody aby w miarę swobodnie pływały. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy trochę soli, liście laurowe i ziela angielskie. Żołądki gotujemy do miękkości około 1,5 godziny.
2.
Miękkie żołądki wyławiamy z wywaru i kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy z powrotem do wywaru. Liście laurowe i ziela angielskie wyrzucamy.
3.
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebule również obieramy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru.
4.
Ponieważ w czasie gotowania żołądków wywar trochę się wygotowuje to po włożeniu warzyw dolewamy jeszcze do wywaru wody w takiej ilości aby wszystkie składniki w miarę ,,luźno,, pływały (około 2 szklanek). Całość zagotowujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać także niewielką ilość cukru.
5.
Gdy warzywa będą już miękkie, nasz gulasz zaprawiamy mąką. Dajemy jej w zależności ile dolewaliśmy wody ale mniej więcej 2 pełne łyżki. Robimy zaprawkę w następujący sposób: 2 czubate łyżki mąki rozprowadzamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Wlewamy to do gulaszu cały czas mieszając do zgęstnienia. Zagotowujemy. Gulasz zdejmujemy z ognia. Na sam koniec w kilku łyżkach gorącego gulaszu rozrabiamy (zahartowujemy) łyżkę śmietany, wlewamy do całości, mieszamy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze