Ryżowe lody

4.5 (189 ocen)

Lody tak pyszne, że już przed włożeniem do zamrażarki ciężko się im oprzeć, do tego ciekawa faktura deseru sprawia, że jest to coś ciekawszego od zwykłych lodów, polecam :)

Składniki:

  • pół litra mleka
    200 ml śmietanki 30 %
    60 g ryżu arborio
    5 łyżek cukru
    2 żółtka
    1,5 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Ryżowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka zagotowujemy wraz z ryżem, 2 łyżkami cukru oraz laską wanilii.

    Zmniejszamy ogień na najmniejszy i bardzo często mieszając gotujemy do czasu aż ryż stanie się bardzo miękki ( u mnie zajęło to 30 minut).

    Po tym czasie wyrzucamy laskę wanilii a papkę odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • 2. 100 ml mleka zagotowujemy.

    Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę.

    Stopniowo dodajemy do żółtek mleko i dokładnie mieszamy po czym całość z powrotem wlewamy go garnuszka i na najmniejszym ogniu gotujemy do czasu aż zgęstnieje.

    Odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Ryżowe lody 3. Do śmietanki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii po czym ubijamy ją na sztywno.

    Dwie schłodzone masy łączymy ze sobą i dodajemy do nich ubitą śmietankę.
    Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki.
  • Ryżowe lody 4. U mnie zamrażały się około dwóch godzin ale każdy ma inna zamrażarkę więc warto sprawdzać. Jeśli zamarzną całkiem, należy odczekać kilka minut przed podaniem ich.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować