Lody tak pyszne, że już przed włożeniem do zamrażarki ciężko się im oprzeć, do tego ciekawa faktura deseru sprawia, że jest to coś ciekawszego od zwykłych lodów, polecam :)
Składniki:
pół litra mleka
200 ml śmietanki 30 %
60 g ryżu arborio
5 łyżek cukru
2 żółtka
1,5 laski wanilii
1.400 ml mleka zagotowujemy wraz z ryżem, 2 łyżkami cukru oraz laską wanilii.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy i bardzo często mieszając gotujemy do czasu aż ryż stanie się bardzo miękki ( u mnie zajęło to 30 minut).
Po tym czasie wyrzucamy laskę wanilii a papkę odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2.100 ml mleka zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy do żółtek mleko i dokładnie mieszamy po czym całość z powrotem wlewamy go garnuszka i na najmniejszym ogniu gotujemy do czasu aż zgęstnieje.
Odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
3.Do śmietanki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii po czym ubijamy ją na sztywno.
Dwie schłodzone masy łączymy ze sobą i dodajemy do nich ubitą śmietankę.
Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki.
4.U mnie zamrażały się około dwóch godzin ale każdy ma inna zamrażarkę więc warto sprawdzać. Jeśli zamarzną całkiem, należy odczekać kilka minut przed podaniem ich.
Komentarze