Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

4.5 (170 ocen)

Ryż z jabłkami i cynamonem, to zdecydowanie moje smaki dzieciństwa. Jest to lekkostrawne danie o obłędnym zapachu. Już w trakcie pieczenia można poczuć, jak w domu roznosi się niesamowity zapach duszonych jabłek, wanili i cynamonu. Uwielbiam to!

Składniki:

  • -100g ryżu
    -250 ml mleka roślinnego
    -szczypta wanili
    -1 łyżka wiórków kokosowych
    -2 średnie, słodkie jabłka
    -1 duże jajko
    -8 łyżek jogurtu naturalnego
    -łyżeczka cynamonu
    -5 łyżek ksylitolu
    -masło klarowane/olej kokosowy do wysmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -mleko roślinne przelewamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki ksylitolu oraz wanilię i doprowadzamy do wrzenia
    -ryż płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnuszka. Gotujemy pod przykrywką około 15 minut i odstawiamy na około 30 minut.
    -jabłka ścieramy na tarcę
    -jajko rozbijamy, dodajemy resztę ksylitolu, jogurt oraz wiórki i dokładnie mieszamy
    -kokilki smarujemy tłuszczem nakładamy ryż, na to potarte jabłka, posypujemy cynamonem i wylewamy na to masę jajeczną. Na to wykładamy resztę ryżu
    -piekarnik rozgrzewamy do 200C
    -pieczemy około 30-40minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować