Ryż z masłem i serem

  • wyświetlono: 379 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubimy wymyślać dodatki do dań głównych. W zasadzie to taki ryż, sam w sobie, może być takim daniem. Nie potrzeba żadnych dodatków, bo smak sera, który przebija się przez ryż, jest poezją. Szczególnie ten nasz, bursztyn.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

100 g ryżu
1 łyżka masła solonego
4 łyżki startego sera bursztyn
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ryż z masłem i serem

  • Ryż z masłem i serem1. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. My od jakiegoś czasu nie solimy wrzątku do gotowania ryżu. Nauczyliśmy się tak, przy jaśminowym.
    Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy z powrotem do gorącego garnka.
    Dodajemy masło, które roztapiamy w garnku pod przykryciem.
    Dodajemy ser, mieszamy, do smaku możemy doprawić pieprzem.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżRyż na różne sposoby

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż z pieczarkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Maślany ryż z pieczarkami

To doskonały dodatek do mięs,ale...

Kotleciki ryżowe z szynką i serem

Dodane przez: beniawojt

Kotleciki ryżowe z szynką i serem

Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa...

Kotlety bite z ananasem i żółtym serem

Dodane przez: Marzena13

Schabowe z ananasem i żółtym serem

Urozmaicone schabowe.

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dodane przez: ewaeu

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym...

Jest pyszna. Polecam na świąteczny...

tzatziki1

Dodane przez: paolineczka

Tzatziki z serem twarogowym

Gdy słońce za oknem i przychodzi...

Ryż z nasionami i olejem rydzowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Ryż z nasionami i olejem rydzowym

Aromatyczny dodatek do wielu dań,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE