Ryż z masłem i serem

  • wyświetlono: 696 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubimy wymyślać dodatki do dań głównych. W zasadzie to taki ryż, sam w sobie, może być takim daniem. Nie potrzeba żadnych dodatków, bo smak sera, który przebija się przez ryż, jest poezją. Szczególnie ten nasz, bursztyn.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

100 g ryżu
1 łyżka masła solonego
4 łyżki startego sera bursztyn
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ryż z masłem i serem

  • Ryż z masłem i serem1. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. My od jakiegoś czasu nie solimy wrzątku do gotowania ryżu. Nauczyliśmy się tak, przy jaśminowym.
    Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy z powrotem do gorącego garnka.
    Dodajemy masło, które roztapiamy w garnku pod przykryciem.
    Dodajemy ser, mieszamy, do smaku możemy doprawić pieprzem.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżRyż na różne sposoby

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekany kalafior z papryką i serem

Dodane przez: beniawojt

Zapiekany kalafior z papryką i serem

Kalafior zapiekany w całości to...

Zapiekane pomidory z wędliną, pieczarkami i ryżem

Dodane przez: kuchenny świat

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami...

Zapraszam na zapiekane pomidory....

Ziemniaki w mundurkach z masłem i czosnkowym twarożkiem

Dodane przez: monika016

Ziemniaki w mundurkach z masłem i czosnkowym...

Te ziemniaki mogą być samodzielnym...

Ryż z warzywami

Dodane przez: czarrna

Ryż z warzywami

Ryż duszony z warzywami

Ryż z pieczarkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Maślany ryż z pieczarkami

To doskonały dodatek do mięs,ale...

roladki

Dodane przez: blondynkagotuje90

Roladki ze schabu z boczkiem i serem

Czy schab zawsze musi być w postaci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE